Makronæringsstoffene i maten vår

Som du sikkert er godt klar over har kosthold enormt mye å si for vår fysikk. I hovedsak er det spesielt tre hovedgrupper med næringsstoffer som kroppen trenger for å kunne fungere optimalt. Når vi snakker om makromat betyr det at maten inneholder alle disse viktige næringsstoffene. Makronæringsstoffer er nemlig et paraplybegrep for alle de energigivende næringsstoffene vi burde få i oss; karbohydrater, fett og protein.
Næringsstoffene får vi gjennom mat og drikke, hvorav de alle spiller en ulik rolle for kroppens velvære. Så la oss ta en nærmere titt på behovet for de ulike makronæringsstoffene.

Karbohydrater

Karbohydrater er som du sikkert har hørt før en av våre viktigste kilder til energi. Å droppe karbohydrater er for mange vanskelig ettersom det er lett å føle seg slapp og tung i både hodet og kroppen generelt. Grunnen til dette er at kroppen har mistet tilgangen på rask energi. Det er derimot ikke sagt at dette er tilfelle for alle. Det finnes mange der ute som klarer seg helt fint – om ikke bedre – ved å kutte ned på karbohydrater. Dette er rett og slett noe du må kjenne på selv.

Mange kvier seg ofte for å få i seg for mye karbohydrater fordi de tenker at det vil føre til vektoppgang. Og ja, karbohydrater kan føre til at du legger på deg hvis du spiser for mye og overgår ditt kaloribehov, men så lenge du spiser riktige mengder, vil ikke karbohydrater endre fysikken.

Husk: Det finnes ulike former for karbohydrater
En annen ting du ikke må glemme er at det finnes ulike former for karbohydrater. Sukker alene er en karbohydrat, og inneholder mye kalorier. F. eks vil 1 dl sukker ha opp mot 360 kcal, mens en potet på 110 gram har rundt 60 kcal. To poteter til et måltid vil dermed ligge på rundt 120 kcal. I tillegg til at sukker inneholder en god del flere kalorier, får du også en mye bedre metthetsfølelse av en potet. Som regel når vi snakker om å kutte karbohydrater gjelder det kaker, boller, brus, godteri og alle disse karbohydratene uten andre viktige mineraler, vitaminer og gode næringsstoffer. For å gjenta: Karbohydrater i seg selv vil ikke føre til vektoppgang, men mengden kalorier du får i deg. I bunn og grunn handler det om å få i seg de gode næringsstoffene, men det er ingenting i veien for å kose seg i ny og ne.

I våre matkasser makro, finner du retter sammensatt for ulike mål. Dette er matkasser som tar hensyn til makro behovet og inneholder ulike former for gode karbohydrater.

Proteiner

Videre trenger kroppen proteiner som spiller en viktig rolle for både helsa og fysikken. Proteiner er satt sammen av aminosyrer og bidrar blant annet til å bygge opp muskler, reparere celler, vedlikeholde celler og vev og ikke minst bidrar det til produksjon av enzymer. Næringsstoffer protein har dermed en betydning for hår, negler, hormoner, arvestoff og immunstoffer. I tillegg kan også proteiner bli omgjort til energi, men dette forekommer som regel bare når det er et overskudd av proteiner eller et underskudd av enten fett eller karbohydrater ettersom det er disse som er hovedkildene til energi i kroppen.

Hvordan får du i deg proteiner?
Gode kilder til protein er blant annet fisk, kjøtt, egg, melk og bønner. I utgangspunktet finner du protein i de fleste matvarer, men med ulik kvalitet og verdi. Proteinene du finner i matvarene som nettopp ble nevnt inneholder i størst grad de essensielle aminosyrene kroppen trenger. Proteinkilder som inneholder mindre av de viktige aminosyrene kan kombineres med andre proteinkilder for å dekke behovet. F. eks vil det være færre aminosyrer i korn, men dersom du spiser dette i kombinasjon med andre kilder til protein får du rask det proteininntaket du behøver.

Våre ferdige matretter er en pakket ferdig makro matkasse som består av et bredt spekter med ulike kilder til protein. Vi har også vegetariske alternativer hvor vi har rikelig med proteiner!

Fett

Det siste næringsstoffet som utgjør makronæringsstoffene er fett. Fett er i likhet med karbohydrater fryktet blant mange ettersom det fører til vektoppgang. Fett kan være vanskelig å bli kvitt når det lagres av kroppen, men fett er også viktig for at kroppen skal kunne ta i bruk andre fettløselige vitaminer som den trenger. Fettet i kroppen har også ansvar for å transportere næring og energi inn og ut av cellene. Men akkurat som med karbohydrater finnes det også gode og dårligere former for fett. Sunt fett finner du blant annet i avokado, oljer, nøtter og frø og fet fisk.

Vi er svært opptatt av at de som bestiller våre makro matkasser får i seg de gode stoffene. Du vil derfor fort oppdage at du finner kilder til sunt fett i våre ferdige retter.

Mat som dekker makrobehovet ditt

Våre ferdige tilberedte måltider baserer seg på å dekke behovet for alle makronæringsstoffene. Hos oss kan du få matkasse fylt med makro mat som vil holde deg gående og ikke minst bidra til at du når dine treningsmål. Som vi snakket om tidligere i artikkelen vil det totale kaloriinntaket være det som har en effekt på kroppen og prestasjonen din. Vi har ferdige matkasser med makromat for ulike behov – du som trenger kalorioverskudd, underskudd og for de som ønsker å opprettholde ditt nåværende inntak. I tillegg kan du skreddersy din egen matplan hos oss og velge deg ut retter som dekker ditt eksakte behov. Du finner en enkel oversikt over næringsinnhold i alle våre retter, samt variasjoner av mengde.

Ta en titt på menyen vår her!